toppmeny
Meny

Veggedyr

Veggedyr lever av å stikke og suge blod av mennesker. De er ofte etablerte der vi sover og oppsøker oss om natten for å spise. Noen får kraftig kløe og en rødlig flekk etter et bitt. Andre merker knapt bittet i det hele tatt. Bittene kan ofte sees som flere små bitt i en rett linje på huden. 

veggedyr

Livssyklus

Formering og utvikling er sterkt avhengig av temperatur og næringstilgang. Veggedyret kan legge 1-5 egg per dag. Totalt legger en hunn 200-500 egg i løpet av sitt voksne liv. Eggene limes fast til underlaget på veggedyrenes gjemmesteder og det tar fra 4 til 21 døgn før de klekker.

Veggedyret kan leve uten mat i lang tid og voksne individer kan klare seg uten blod i opptil ett år, mens nymfene kan klare seg i opptil tre måneder. Nymfene har fem utviklingsstadier (hudskifter), og de må suge blod minst en gang mellom hvert stadium.


Veggedyr suger blod

Veggedyr stikker vanligvis mennesker om natten og suger blod på steder som er udekket av klær. Et voksent veggedyr bruker 5-10 minutter på å bli mett og etter måltidet kravler det tilbake til et gjemmested hvor fordøyelse, hudskifte og egglegging foregår.
Her avlegger det også de karakteristiske blanke, brunsvarte ekskrementene. Ved tilgang på mat suger veggedyrene blod ukentlig.

 

Spredningsveier

Veggedyr spres ved transport av brukte møbler og annet innbo, reisebagasje, brukt sengetøy o.l. Veggedyr forekommer gjerne på steder hvor det er stor gjennomtrekk av mennesker, som i campinghytter, på hotell, ungdomsherberger og studenthjem (sommerhotell). Herfra transporteres veggedyrene gjerne med til private hjem. Når veggedyret først har etablert seg i et rom, kan det på egenhånd spre seg til flere rom eller andre leiligheter i samme bygning.
 

Bekjempelse

Effektiv veggedyrbekjempelse er vanskelig å gjennomføre, og det vil være fordelaktig å søke profesjonell hjelp til dette. Når veggedyr opptrer i hoteller, studentbyer, boligblokker og andre større eiendommer må bekjempelsen foregå koordinert og samlet om resultatet skal bli vellykket.

Kilde: Folkehelseinstituttet.Proff Service bekjemper veggedyr på en effektiv måte med vekt på lite bruk av kjemikalier. Ta Kontakt for befaring hvis du er usikker på om du har veggedyr!