toppmeny
Meny

Stokkmaur

Bygg i forbindelse med trær og vegetasjon vil kunne bli utsatt for stokkmaurangrep. Samfunnet etableres ved at en befruktet dronning finner et egnet sted, gjerne fuktskadet/råttent treverk, hvor hun deretter begynner å produsere individer.

Stokkmaur spiser ikke treverk, men gnager ganger og hulrom i treverk og isopor der samfunnet er beskyttet fra inntrengere og klima.
De finner som regel mat ute i skogen, så det vil alltid være en inngang og/eller små stier til og fra samfunnet. Disse kan også være under bakken eller f.eks i en grunnmur.
Er du usikker på om du kan ha stokkmaur i din bolig eller hytte, vil tegn på dette kunne være at:

 

  • Det kan høres lyder som knitring fra områder i nærheten av samfunnet.
  • Det ofte dukker opp enkeltindivider inne.
  • Nye dronninger og hanner med vinger samler seg i vinduer eller på husveggene når de svermer i juni.
  • Det samler seg gnagspon av treverk og isolasjon i nærheten av samfunnet, gjerne ved lister i gulv eller tak. 


I de fleste tilfeller finner man samfunnet i eller i nærheten av bygget og effektiv behandling kan rettes direkte mot selve samfunnet. Om et samfunn er godt etablert i en byggningskonstruksjonen og har gjort skade, vil det kunne være behov for å bryte opp for å avdekke hele samfunnet og unngå at de flytter seg. Bekjempelse utføres ved hjelp av kjemiske insektsmidler og ved å fysisk fjerne samfunnet. Proff har egne håndverkere som kan gjennoppbygge skadet omeråde og finne grunnen til at problemet har oppstått, som ved f.eks en lekkasje eller feil i byggningsskonstruksjonen.

Noen ganger er det vanskelig å lokalisere et stokkmaursamfunn, og da vil det være nødvendig å bekjempe de over tid ved bruk av forgiftet åte og forebyggende sprøyting for å stoppe utvikliungen av samfunnet.

Ta kontakt for en uforpliktende befaring!

 

Stokkmaur
Larver og egg av stokkmaur